VIA MAGNIFICA

Škole

Škola u prirodi - primjeri programa

HRVATSKO ZAGORJE

preuzmi(1)

Sigurna sam da vam neće biti teško napustiti svoje udobne krevete. Putovanja u svima nama izazivaju dobro raspoloženje i uzbuđenje. Isto tako znamo da će vam uz zanimljive priče pratitelja i vedro raspoloženje, brzo proći vožnja do našeg prvog odredišta – mjesta gdje je počeo nastanak ZagrebaGradec i Kaptol čuvaju mnoge tajne i priče koje su stvarale povijest grada i cijele Hrvatske. Saznaj zašto se most koji povezuje Gradec i Kaptol naziva Krvavi most. Saznaj zašto na Kamenitim vratima uvijek gori mnogo svijeća i tko i zašto ih pali. Podne je. Poslušajmo kako nas o tome obavještava Grički top. Znaš li po čemu se razlikuju kuće bogatih i siromašnih u starom gradu? Jesi li igdje vidio ljepši krov od krova Markove Crkve? Sigurno si mnogo puta čuo za Sabor. Eto sada stojiš pred zgradom Sabor-a. U Zagrebu se još uvijek možeš voziti najstarijim zagrebačkim prijevoznim sredstvom – žičarom. Dovest će nas do glavne ulice –Ilice. Za vrijeme šetnje do glavnog zagrebačkog trga, uživaj u zanimljivim izlozima. I eto nas! Baš na tom mjestu nastalo je ime grada Zagreba. Poslušaj tko je bila djevojka Manda.

Za danas je bilo dosta uzbuđenja pa ćemo krenuti prema našem hotelu. Požuriti ćemo smjestiti se u sobe kako bismo do večere imali još dosta vremena za upoznati hotel i naravno za kupanje na bazenima. Sigurni smo da će vas večera osnažiti i da nećete biti preumorni za ZABAVU I IGRU.

Danas ćete saznati zašto vam je pratiteljica sinoć rekla da ne bacate u smeće bočice od vode. Nakon doručka otiđite u sobu, obucite trenirku, obujte tenisice i napunite bočicu vodom. Nemojte zaboraviti u ruksak staviti i svoje radne mape i pernice. Danas ćemo malo planinariti. Popet ćemo se na mjesto odakle se vide sve gore koje okružuju Hrvatsko zagorje, a  naš domaćin, iskusan planinar, reći će nam i kako se one zovu. Na ovome mjestu planinari brižno njeguju i biljke kojih više nema jer su ih ljudi koji nisu poštivali prirodu uništili. Danas smo dosta hodali pa smo zaslužili i dobar planinarski ručak.

Do našeg slijedećeg odredišta uživajte u legendi o nesretnoj ljubavi i priči o svjetski poznatim stanovnicima naše županije. Kad cesta postane krivudava te s obje strane uočimo gore bogate listopadnom šumom, stigli smo na mjesto gdje se nalazi spomenik hrvatskoj himni. Vijugava rijeka Sutla prirodna je granica dviju država, ali o tome više kad dođemo do njene obale.

Kao što se vaša županija mijenjala kroz godine, tako se mijenjala i moja. Odvest ću vas u staro selo koje izgleda baš tako kako su sela u mojoj županiji izgledala prije 100 i više godina. Pokazat ću vam od čega su nekada zagorci radili krovove na kućama, na čemu su kuhali, kako je izgledala peć na kojoj su pripremali hranu. Saznat ćemo i s kakvim igračkama su se igrala djeca u to vrijeme i čime su se bavili njihovi roditelji. Danas smo zaista puno toga vidjeli i naučili i zaslužili smo malo dobre zabave i opuštanja u bazenu.

Nakon doručka krećemo prema središtu moje županije – Krapini. Pažljivo slušaj pratitelja i saznat ćeš po kojoj životinji je Krapina dobila ime. Tu smo gdje je sve počelo prije više od 125 tisuća godina. Uđimo u svijet davne prošlosti i saznajmo kako se to mijenjala Zemlja i čovjek da bi izgledali kao danas. Otputujmo u davnu, davnu prošlost… Neandertalci su živjeli na brdu Hušnjakovo pokraj samog muzeja. Uđimo u vremeplov koji će nas vratiti 125 tisuća godina u prošlost.  Zapalimo vatru na isti način kako su je nekad davno palili i stanovnici „špiljskog sela“. A sada, još malo šetnje po selu Neandertalaca uz priču o zanimljivostima iz njihovog života: od čega su i kako šivali odjeću, od čega su izrađivali oružje i oruđe, čime su se hranili, što su im bile kuće…

Ručat ćemo, a onda se  uputiti u  jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj koji ponosno stoji na vrh brda i divi se svojoj ljepoti u vodi jezera. Priče o princezama i  vitezovima sigurno će vam se svidjeti. A tek njihove sobe i stvari!  A onda ćemo  se spustiti do jezera i poslušati  priču kako i zašto  je nastalo Trakošćansko jezero, a i o ostalim jezerima u Hrvatskom zagorju.  Potražit ćemo i životinje i biljke koje žive u vodi i uz vodu stajačicu.

Predlažem vam  da posjetite farmu pataka i uvjerite se koliko su te životinje pametne. Znate li da patka nikada neće zalutati u kuću svoje susjede patke? A znate li da patke dijele svoje društvo: postoje važne  i manje važne patke koje se nikada međusobno ne druže? Lete li patke? Koliko visoko? Iznenadit ćete se! Dođete li, mladi farmer Mario će vas sigurno dočekati s „patka kolačićima“ pripravljenima po njegovom tajnom receptu. A onda će vam pokazati zašto se njegov uzgoj zove – eko uzgoj pataka. Ako nećete biti preumorni, pomognite mu samljeti kukuruz ili nahraniti patke. Puno ćete mu pomoći jer on se svako jutro budi kada i Sunce. Zašto? Otkrit će vam.

Nakon večere, pravac soba i prisjetite se što smo sve posjetili, vidjeli, naučili u našoj školi u prirodi, jer  slijedi Kviz. A zatim, luda zabava uz glazbu i igre.

Stigao je i naš zadnji dan druženja. Nakon doručka odnesite svoje stvari u autobus. Dok čekate pratitelja koji provjerava da niste slučajno zaboravili nešto od stvari u sobama, pozdravite se s osobljem hotela koje je s puno pažnje brinulo o vama i bacite posljednji pogled na prozor svoje sobe.  Ipak, još malo ćemo se družiti i istražiti još jedan dio Zagorja.

Vodim vas u jedno od najvećih Marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Ovdje u Mariji Bistrici dogodila su se čuda ozdravljenja neizlječivih. I zato ovdje stoje tolike ploče zahvala i zagovora. I naš kip majke Božje je  čudotvoran kip.

A, kakav bi to bio povratak s putovanja da svojim ukućanima ne doneseš suvenir? Sjećaš se kada smo u Kumrovcu gledali i prepoznavali zagorske suvenire? Uočili ste krasno ukrašeno licitarsko srce. A sada ćete naučiti kako se ono izrađuje i svojim kućama ponijeti srce koje ste sami izradili.

Nekada je u Zagorju svaka obitelj imala mnogo domaćih životinja (krave, svinje, kokoši, guske..). Danas je to rijetkost. Ipak, postoji jedno imanje gdje marljiva obitelj još uvijek brine o pripremanju hrane na način kako su to Zagorci radili davnih dana i isključivo od domaćih proizvoda koje sami uzgajaju. Pa će danas i nama biti ručak pripremljen od proizvoda uzgojenih u tom dvorištu. A onda možemo prošetati dvorištem i razgledati imanje. I naravno, još malo se poigrati na svježem zagorskom zraku.

4 BOJE ISTRE

istra

Dragi moji,

Kreće naše zajedničko  istraživanje Hrvatske. Četiri dana su premalo da istražimo cijelu našu domovinu, pa ćemo mi krenuti na putovanje prema Istri. S vama će putovati naš pratitelj koji puno zna o području u koje putuješ. I ono još važnije, zna mnoge legende i priče koje će ti sigurno biti zanimljivo slušati.

Uz njegove priče o našim rijekama kraj koje ćeš prolaziti, o starim prometnicama i ljudima koji su ih gradili i o životinjama i zanimljivostima Gorskog kotara, sigurna sam da će vam putovanje do Istre zaista brzo proći. Zaustavit ćemo se radi odmora ali i da izmjerimo temperaturu zraka u gorskom dijelu Hrvatske. Nemoj zaboraviti zapisati u koliko sati smo izmjerili temperaturu. A sada pažljivo pratite imena tunela, jer kad uđemo u tunel Tuhobić, po izlasku iz njega čeka nas iznenađenje. Pogled na lijevo! Naše more ti želi dobrodošlicu  u primorski dio Primorsko goranske županije. Pogledaj kroz prozor kako se samo promijenio izgled reljefa. Uskoro ćemo ugledati i središte ove županije – Rijeku. Mnogi od vas su vjerojatno bili na Trsatu. No zajednički posjet sa školskim prijateljima sigurno će vam biti zanimljiv. A naš pratitelj vam zna tajnu, zašto još nitko nije uspio prebrojiti trsatske stepenice. Slobodno provjerite govorim li vam istinu. Pitajte prolaznike. Svatko će vam reći drugi broj stepenica.

Kao što tvoj kraj ima suvenir na koji ste svi ponosni, tako se i stanovnici Rijeke ponose Morčićem. Samo nas tunel Učka dijeli od druge županije. Uoči duljinu tunela. A ako ćeš slušati pratitelja, saznat ćeš kako je taj tunel mnogima promijenio život.

I eto nas! Dobro došli u Istru! I to u dio koji narod naziva Bijela Istra. A prostire se skroz do druge po veličini istarske planine Ćićarije. Da bi dobio odgovor zašto Bijela Istra, dovoljno je da pogledaš boju kamena kraj kojeg prolazimo.

Sigurna sam da znaš koje je prvo pismo Hrvata, a to prvo hrvatsko pismo ima i svoju aleju kojom ćemo proći i doći do vrata ulaska u najmanji grad na svijetu – Hum. Prisjetit ćemo se glagoljskih slova i zajedničkim snagama napisati razglednicu i poslati ju na adresu vaše škole.

Uz  priču o Motovunskoj šumi  i kako je čovjek izgubio bitku sa  hrastom Lužnjakom, te pričom o tartufima, stigli smo do Grožnjana, tipičnog istarskog gradića koji se smjestio na 228 m visokom pješčanom brežuljku.  Kad se popnemo na vidikovac, udobno se smjestite i poslušajte  priču o Grožnjanu i rijeci Mirni koja je ovom gradiću darovala život. Grožnjan je danas poznat i kao Grad umjetnika. Sigurna sam da se u tom gradu osjećate kao da ste ušli u vremeplov koji vas je spustio u davnu prošlost. Da li znate da Grožnjan nikada nije ostao bez vode? Ima nepresušni izvor na koji su stanovnici posebno ponosni. Bijela zemlja Grožnjana hrani brojne vinograde i maslinike, dok po brojnim cvjetnim livadama i tihim šumama živi divljač onako kako je to oduvijek činila.

I za kraj našeg današnjeg istraživanja, istražit ćemo i podzemni svijet Istre. Istra obiluje raznim špiljama, a mi ćemo sada posjetiti jednu koja se nalazi ispod rodnih vinograda. Grotta Baredine, kako ju zovu Istrijani, jedna je od najljepših. Proučit ćemo čovječju ribicu i poslušati priču o ljubavi koja bi se mogla nastaviti kad se ova jama spoji s jamom u blizini. Danas smo zaista puno toga otkrili i zaslužili smo odmor i dobru zabavu.

Jučer smo zaista bili jako vrijedni pa ćemo se danas malo odmoriti. Nakon doručka ćemo prošetati gradom koji će slijedeća tri dana biti naš grad. Okupat ćemo se u bazenu ili u moru jednog od najljepših istarskih kampova. A nakon ručka ćemo krenuti u najveći istarski grad – Pulu.  Sigurna sam da znate mnoge životinje koje žive u moru. Ali, da li ste ih ikada vidjeli? Držali u rukama? Hranili? To ćemo učiniti danas. Aquarium u Puli je neobičan i baš zato ga vole sva djeca. A, neobičan je zato što morski stanovnici imaju neobične kućice, a možemo ih primiti i u ruke.

Sada ćemo otputovati u daleku prošlost. Vratit ćemo se u vrijeme gladijatora i boraviti u prostoru gdje su se oni borili i zabavljali svoje bogate vladare. Otkrit ćemo tajnu gradnje pulske građevine koja je poznata u cijelom svijetu – Arene.  Saznat ćemo koji je razlog što ova građevina unatoč svojoj starosti još uvijek ponosno i čvrsto stoji u centru grada. A otkrit ćemo vam i gdje se nalazi dio zida koji nedostaje.

Prošetat ćemo Pulom i uočiti još mnoge ostatke starih građevina. A spustit ćemo se i do obale i prošetati do brodogradilišta. Uljanik Pula. A sada, pravac hotel! Ukusna večera već nas čeka. A, u dvorištu našeg hotela nalazi se sakriveno blago. Možda ćete baš vi imati sreće i pronaći ga.

Nakon doručka u našem hotelu, uputit ćemo se prema najjužnijoj točki otoka – Rt Kamenjak. Potražit ćemo stope dinosaura koji su nekada ovuda hodali, neku od orhideja koje ovdje imaju svoje stanište i posjetit ćemo farmu boškarina. Vidjet ćemo svjetionik i naučiti koja je njegova uloga, te ćemo i ponešto naučiti o našem moru.

Pokušajte zamisliti da možete disati samo dva puta dnevno po šest sati. Kako biste se snašli da preživite ostatak dana? Morske životinje koje žive u području gdje svakih šest sati nestane mora doskočile su tom problemu i uspješno preživljavaju takve uvjete, a mi ćemo danas naučiti kako. Je li more slano i koje je boje? Kakvo je Jadransko more i mijenja li se kroz povijest? Zaronite u priču o morskoj soli te saznajte odakle potječe sol koju koristite u hrani. Kroz osluškivanje zvukova i osjećanje mirisa iz prirode ostvariti ćete potpuni kontakt sa prirodom koja vas okružuje. Slušajući priču edukatora saznat ćete kako su najlonske vrećice i kornjače postale najgori neprijatelji i zašto je važno da i vi postanete zaštitnici mora i okoliša koji vas okružuje.

U Istri se nalazi i jedan nacionalni park. Sada ćemo u istraživanje Brijuna. Nekada davno ljudi su na Brijune odlazili pješke, a mi se moramo odvesti brodom. Uživat ćete u vožnji vlakićem koji će voziti od jedne do druge zanimljivosti otoka. Nakon večere, pravac soba! Radne mape u ruke i ponovite što smo sve ovih dana vidjeli, čuli, naučili, jer vaš pratitelj već ima spremne zadatke za kviz. A nakon toga, ludi provod uz disco i zanimljive igre.

Danas je zadnji dan našeg druženja. Nakon doručka odnesite kofere u autobus. I dok vaš pratitelj provjerava jeste li možda nešto zaboravili u sobi, vi se pozdravite s osobljem hotela koje je brinulo o vama i bacite posljednji pogled kroz prozor svoje sobe.

Odvest ćemo vas danas u još jedan jako poznati istarski grad – Rovinj. U crkvi u Rovinju nalazi se sarkofag Sv. Eufemije. Njegov dolazak u Rovinj i crkvu zaista je čudnovata priča. 

I kako bismo zaokružili ovu našu školu u prirodi, za kraj ću vas odvesti na mjesto gdje je izgrađena cijela Hrvatska u malom. Pronaći ćemo sve ono što smo posjetili ovih dana, tvoje mjesto u koje se danas vraćaš i sve druge ljepote naše domovine koje ćete vidjeti u nekim od svojih slijedećih omiljenih putovanja. 

KRAŠOGRAD

htisrn

Biti će super kad svi učenici iz vaše škole ulaze kroz ulaz škole i odlaze na nastavu, a vi čekate bus da vas odveze na tri dana istraživanja svoje domovine.

Uz glazbu, pjevanje i dobro raspoloženje doputovat ćemo do jednog grada u kojem se rodila dama koja je stvorila: Regoča, Kosjenku, začaranu šumu Striborovu, Šegrta Hlapića… U kući bajke, koja se smjestila unutar kaštela Frankopan u samom centru Ogulina, biti ćemo dio bajke i prošetati: Šumom Striborovom, zatim razgovarati s čarobnim ogledalcem i  sudjelovati u jednoj radionici. Poslušati ćemo priču o Kleku, plesu vještica i krasnu legendu o  jednoj velikoj ljubavi. Napuštamo grad bajki i odlazimo  do našeg današnjeg zadnjeg odredišta EKO PARKA KRAŠOGRAD. Nakon što pronađemo svoju slatku kućicu u kojoj ćemo spavati i ostavimo stvari, putujemo dalje, ali mijenjamo prijevozno sredstvo.   KRAŠ EXPRESS nas već čeka. Provozat će nas kroz farmu krava gdje će nam vlakovođa ispričati mnoge zanimljivosti o ovim životinjama i njihovom uzgoju, upoznat će nas i s eko proizvodnjom povrća, voća i kukuruza, a naučiti će nas i kakav  je to eko uzgoj (neke od tih proizvoda ćemo i  kušati za večeru). U Eko selu svoje utočište pronašli su i jeleni lopatari i magarci, a o svim tim životinjama brinu marljivi farmeri. Nakon što veseli vlak obiđe cijelo imanje, iskrcat će nas pred restoranom gdje ćemo u okruženju krasnog jezera po kojem plivaju patke večerati. Patke su u selu omiljene domaće životinje i slobodno se kreću, pa se nemojte iznenaditi ako vas dođu pozdraviti na terasu. Za naše đake veseljake dan još nije završio! Doputovali smo, ponešto naučili, prisjetili se Regoča i Kosjenke, uživali u vožnji vlakićem, upoznali selo, a sada je vrijeme za ZABAVU. Uočili ste kako se zovu kućice u selu? Kućice s imenima malih  bombona, ali vama najdražim (kiki, bronhi, 505) se nalaze malo dalje i malene su baš kao i bomboni. Ne  bi bilo fer da boravimo u slatkom selu a da ne probamo baš niti jedan njihov slatki proizvod.  No, morat ćete se sami potruditi pronaći ih negdje skrivene u dvorištu. Zato, u potragu za slatkim blagom!

Danas ćemo otputovati u grad. Naš glavni grad, Zagreb.

Uz Zagreb su vezane mnoge zanimljive priče pa pažljivo slušajte pratitelja. No prije toga, upoznajmo najslađu tvornicu u Zagrebu i saznajmo kako to nastaju čokolada ili Kikići. Na mjestu smo gdje je počeo nastanak Zagreba. Gradec i Kaptol čuvaju mnoge tajne i priče koje su stvarale  povijest grada i cijele Hrvatske. Saznaj zašto se most koji povezuje Gradec i Kaptol naziva Krvavi most. Saznaj zašto na Kamenitim vratima uvijek gori mnogo svijeća i tko i zašto ih pali. Podne je. Poslušajmo kako nas o tome obavještava Grički top. Znaš li po čemu se razlikuju kuće bogatih i siromašnih u starom gradu? Jesi li igdje vidio ljepši krov od krova Markove Crkve? Sigurno si mnogo puta čuo za SABOR. Eto sada stojiš pred zgradom SABOR-a. U Zagrebu se još uvijek možeš voziti najstarijim zagrebačkim prijevoznim sredstvom – žičarom. Dovest će nas do glavne ulice –Ilice. Za vrijeme šetnje do glavnog zagrebačkog trga, uživaj u zanimljivim izlozima. I eto nas! Baš na tom mjestu nastalo je ime grada Zagreba. Poslušaj tko je bila djevojka Manda. Zaslužili smo odmor i okrjepu. A sada, uživajmo u jednom od najljepših zagrebačkih parkova Maksimiru  i djeci najomiljenijih stanovnika tog parka. Prošećimo najljepšim zoološkim vrtom u Hrvatskoj.

Vrijeme je za povratak u naš Krašograd! Tamo nas danas čeka još mnogo posla; moramo večerati i dobro se zabaviti družeći  i igrajući se.

Krašograd se nalazi na takvom mjestu da nam ni Zagorje nije daleko, pa ćemo se danas uputiti u brežuljkasti  krajolik naše domovine.

Na putu do našeg prvog odredišta, prisjetiti ćemo se onoga što smo već  naučili o našem glavnom gradu, jer nas put vodi prema njemu. I eto nas! Tu smo gdje je sve počelo prije više od 125 tisuća godina. Uđimo u svijet davne prošlosti i saznajmo kako se to mijenjala Zemlja i čovjek da bi izgledali kao danas. Otputujmo u davnu, davnu prošlost… Neandertalci su živjeli na brdu Hušnjakovo pokraj samog muzeja. Krenimo i mi i uvjerimo se da njihov život baš i nije bio tako lagan. Pokušajmo zapaliti vatru na način na koji su je neandertalci palili prije 125 tisuća godina. A sada još malo šetnje po selu Neandertalaca uz priču o zanimljivostima iz njihovog života:  od čega su i kako šivali odjeću, od čega su imali oružje i oruđe, čime su se hranili, što su im bile kuće…

Ručat ćemo, a onda se  uputiti u  jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj koji ponosno stoji na vrh brda i divi se svojoj ljepoti u vodi jezera. Priče o princezama i  vitezovima sigurno će vam se svidjeti. A tek njihove sobe i stvari!  A, onda ćemo  se spustiti do jezera i poslušati  priču kako i zašto  je nastalo Trakošćansko jezero a i o ostalim jezerima u Hrvatskom zagorju.  Potražit ćemo i životinje i biljke koje žive u i uz vode stajačice.

Vraćajući se u naše slatko selo pratitelj će vam ispričati još mnogo  toga zanimljivog  o Hrvatskom zagorju, a mi vam predlažemo da posjetite farmu pataka i uvjerite se koliko su te životinje pametne. Znate li da patka nikada neće zalutati u kuću susjede patke? A, znate li da patke dijele svoje društvo: postoje važne  i manje važne patke koje se nikada međusobno ne druže? Lete li patke? Koliko visoko? Iznenadit ćete se. Dođete li, mladi farmer Mario će vas sigurno dočekati s „patka kolačićima“ pripravljenima po njegovom tajnom receptu.  A, onda će vam pokazati zašto se njegov uzgoj zove – eko uzgoj pataka. Ako nećete biti preumorni, pomognite mu samljeti kukuruz ili nahraniti patke. Puno ćete mu pomoći   jer on se svako jutro budi kada i Sunce. Zašto? Otkrit će vam.

Od svih priča i novosti koje smo danas čuli sigurno smo ogladnjeli. A, tete kuharice su nam spremile nešto jakooo fino. Pravac u  naš  restoran  Domaćica!

 A onda, tko zna što li je pripremio vaš animator i čime će vas večeras iznenaditi!

Nakon što popijemo šalicu toplog mlijeka ili čaja i doručkujemo, morati ćemo spakirati naše stvari i napustiti ovu čaroliju. Dok vaš pratitelj provjerava jeste li nešto zaboravili u sobama, pozdravite se sa selom i njegovim stanovnicima.

Danas putujemo u  jedan od važnijih gradova Hrvatske. U čemu je njegova važnost? To je grad na četiri rijeke. To je i grad parkova. Nekima ćemo prošetati i uživati u njihovoj uređenosti. A  jeste li znali da sve rijeke teku prema moru, a samo jedna rijeka u svijetu teče prema kopnu? I to baš prema Karlovcu! Sve to i mnogo više o Karlovcu čut ćemo i vidjeti kad dođemo tamo. A, nakon istraživanja Karlovca, njegovih rijeka i ljepota, odlazimo u selo u blizini da bismo zajedno ručali i još malo uživali u svježem i čistom zraku. No, i tu nas čeka jedan mali zadatak. Slijedećih sat vremena bit ćemo mali farmeri i obaviti neke važne farmerske zadatke.

Još malo zajedničkog druženja i igre, a onda povratak u vaš grad gdje već sigurno nedostajete svojim roditeljima. Sigurni smo da će pažljivo slušati tvoju priču o tome što ste sve vidjeli i naučili u svojoj školi u prirodi, a zasigurno ćete  i njih naučiti  nešto što nisu znali o kraju gdje si boravio s nama. Da ne propustite nešto jaaako važno u priči o vašoj školi u prirodi, neka vam kao mali podsjetnik posluži tvoja radna mapa.

SREDNJI JADRAN

pozadina

Konačno ste doživjeli, da vam nije teško ustati iz kreveta na zvuk alarma. Super je osjećaj krenuti pred školu, a ući u autobus i otputovati na nekoliko dana.

Za naše more kažu da je najljepše na svijetu. A, jeste li znali da smo mi prva zemlja  u Europi a možda i u svijetu, koja je krenula s vađenjem soli iz mora? Bilo je to u Stonu. Nedugo nakon Stona, otvorena je solana i u Ninu.  Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I to već generacijama tako. Još i rimski carevi su uživali u punoći i bogatsvu okusa ninske soli.  Uronit ćemo u priču o soli kroz tisućljetnu tradiciju Solane Nin, ljudsku ruku, sunce, Jadransko more, vjetar i biljni i životinjski svijet.

Mi smo mala zemlja ali puna posebnosti. Imamo najmanji grad na svijetu, najmanju ulicu na svijetu a ovdje u Ninu, nalazi se i najmanja katedrala na svijetu. A, uhvatit ćemo i Grgura Ninskog za palac i zaželjeti neku želju koja će nam ostvariti. Bar tako kažu vjerovanja naroda.

  Alfred  Hitchcock je još davnih dana rekao da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu.  A, spoj valova i umjetnosti stvorio je orgulje koje proizvode smirujuće note i u svakog čovjeka unose mir. Zadar je grad burne prošlosti, a Crkva Sv. Donata izgrađena je u 9. stoljeću na temeljima i od kamena porušenog rimskog foruma.

Nakon današnjeg obilaska zaslužili smo večeru i jedno predivno zajedničko druženje.

Naš grad u koji ćemo se svaki dan vraćati s nekog putovanja je Omiš.

OMIŠ je  grad u kojem su rijeka Cetina, obronci najviše Hrvatske planine Dinare i najljepše more na svijetu svoju ljepotu stopili  u jedno. Grad  koji nam priča priču o okrutnosti i lukavosti omiških gusara. Slušat ćemo zanimljive priče iz gusarskog života i uvjeriti se da su bili zaista poslovni ljudi.  Saznati  ćemo kakve su to lađe vozili i zašto su one  bile bolje od veliki trgovačkih brodova koje su orobljavali. Vidjet ćemo kako su to izgledale njihove lađe koje su zvali strijele. Poslušat ćemo priču o tvrđavama koje su gradili. A onda ćemo u osvajanje rijeke Cetine. Za vrijeme vožnje brodom, uživat ćemo u neopisivim  ljepotama   i vidjeti kako su ljudi stoljećima iskorištavali njenu moć. A, čut ćemo i priču kako je rijeka Cetina zlim ljudima vratila  to zlo.

I, da bismo stavili točku na I ovim današnjim uzbuđenjima, još nam samo fali malo dobre  večernje zabave.

Doći u Dalmaciju, a ne posjetiti grad Split, bilo bi kao i da nismo bili ovdje.

Povijesna jezgra Splita sa Dioklecijanovom palačom  je jedan od  spomenika  na popisu  UNESCO-ve svjetske  kulturne baštine i  jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na čitavome svijetu. Otkrivanje  misterija Dioklecijana i njegove vladavine još i danas zaokuplja misli i znanje povjesničara. Vidjet ćete, i sam boravak u palači izazvat će u vama izmiješane osjećaje znatiželje i strahopoštovanja.

Poslijepodne ćemo istraživati okolicu našeg hotela. Potražit ćemo stablo mandarine, limuna, masline… Proučit ćemo boju zemlje i bilje kojem  zemlja i sunce daruju posebne mirise.  Potražit ćemo i gusarsku kutiju s blagom koja je zakopanu tu negdje u našem dvorištu.

Danas je naš zadnji dan druženja. Napuštamo gusarski  grad. No, prije povratka kućama, još ćemo malo istražiti ovaj dio Dalmacije. U  Šibeniku postoji katedrala koja se gradila punih 105 godinaJedini građevni materijal je kamen od kojeg su napravljeni i ukrasi i vijenac ljudskih  glava u prirodnoj veličini. Iz tih razloga ovu crkvu nazivaju poezija u kamenu. Crkva je upisna u UNESCO- vu svjetsku baštinu.

A u blizini Šibenika nalazi se jedan od naših nacionalnih parkova – NP Krka. S potopljenim dijelom ušća rijeke Krke i njezinih sedam sedrenih slapova, na ljestvici svjetskih krških fenomena zauzima prvo mjesto.

Krš, bura i ljetna žega, pobrinuli su se da stanovnici ovog kraja imaju težak život i čuvaju svaki grumen zemlje poput blaga. Za kraj ovog našeg putovanja posjetiti ćemo selo u kojem ćemo ručati, poslušati i vidjeti pravu dalmatinsku priču.

MEĐIMURJE

MEDIMURJE

Dragi naši!

Krećemo u istraživanje krajnjeg sjevera Hrvatske! S vama ide i naš pratitelj koji će vam putovanje učiniti zanimljivim pričajući vam davno zaboravljene priče i misteriozne legende.  Međimurje se  nalazi između Mure i Drave na čijim se riječnim sprudovima ljeska najčišće zlato na svijetu. A znate li da  na zelenim brežuljcima i bogatim ravnicama još uvijek žive pozoji (zmajevi)?  U „Cvjetnjaku Hrvatske“, kako nazivaju naše Međimurje, vidjeti ćete kako nastaju košare. Kao što vi u svojem kraju imate tradicionalne zanate, tako se i ovaj kraj ponosi svojim starim zanatima. Prošetat ćemo ulicom u kojoj svatko nešto radi na tradicionalan način:  vidjeti ćete kotao za kuhanje šibe od kojih poslije pletenja nastaju košare s kojima vaše bake i mame idu na tržnicu. Volite li kolače? Mi da! A, ovdje, želite li, možete  pripremiti  međimursku gibanicu. A, možete izraditi i  narukvicu prijateljstva. Krećemo put hotela. Tamo nas čeka ukusna večera i uživanje u zajedničkom druženju. Dobro se odmorite jer sutra nas čeka dan pun  novih iznenađenja.

Nakon jutarnje okrijepe put nas dalje vodi prema najsjevernijoj točki Hrvatske – Žabniku. U dolini između međimurskih brežuljaka boravit ćete u prirodi i upoznati se  s radom starog plutajućeg mlina. Čut ćete priču  kako su vrijedni Međimurci uz pomoć svoje rijeke Mure mljeli žitarice prije više od sto godina. Ljubazni i raspoloženi domaćini pokazat će vam i kako je to ploviti na skeli koju pokreće samo snaga rijeke. Nema boljeg načina za upoznati međimursku floru i faunu od šetnje nedodirnutom prirodom po stazici kojom će vas provesti pravi rendžer. Vidjeti ćete mnoge biljake i životinje kojih nema u  vašem kraju,  a i nešto naučiti o geologiji tla specifičnog za ovo područje. Puni dojmova vratiti ćemo se u hotel na ručak. Vrijeme je za popodnevni odmor, nastavu i naravno, kupanje! Potražit ćete i međimursko blago koje se sigurno nalazi u dvorištu bazena.

Trećeg dana naše avanture zavirite u prošlost Murskog Središća kada je život nakon 1. Svjetskog rata prisilio Međimurce da svojom domišljatošću i zajedničkim snagama pronađu način kako osigurati kruh za svoje najmilije. Slučajnim otkrićem izdanka ugljenih slojeva na obali rijeke Mure zapečatili su svoju sudbinu te postali rudari Međimurskih ugljenokopa. Biti rudar zahtijevalo je puno odlika:  hrabrost, marljivost, solidarnost i požrtvovnost. Šetnjom kroz park  upoznat ćemo se i s izgledom  stare međimurske  hiže čija unutrašnjost priča o  životu rudara.  Tu je i  „plakaona“. Saznajte zašto se tako zove i  pročitajte neku od  priča  naših rudara.  Nemojte zaboraviti saznati što znači riječ cimper. Bezroj puta ste na televiziji vidjeli reklamu za pivo: ožujsko, Karlovačko… A jeste li čuli za Pilka pivo?  E, sada ćete čuti priču o Pilka pivu i saznati kako se ona proizvodi.  U Međimurju dobro uspijeva jabuka, kruška i šljiva. Upoznat ćete se  s jednim od načina pripremanja tog voća za jelo i probati čips od jabuke ili sušene kruške, a otkrit ćemo vam i kako se radi voćna rakija.

Danas smo zaista mnogo naučili o životu u Međimurju. Uživat ćemo  u igrama u prirodi i malo se odmoriti.

 A, po povratku u hotel, uzmite svoje vježbenice i prisjetite se što smo sve vidjeli i naučili u ova tri dana, jer nakon večere vas čeka odmjeravanje znanja.

Danas je zadnji dan našeg druženja. Prije povratka vašim kućama zaustavit ćemo se u Varaždinu – gradu baroka i cvijeća. Prošetat ćete gradom i poslušati priču o gradu koji ima dugu i zanimljivu povijest. Dobro pogledajte kako su izgledale stare kuće u Varaždinu.  Razlikuju li se od starih kuća u vašem kraju?  Ponos Varaždinaca je i  drugo najljepše groblje u Europi koje je ujedno i spomenik parkovne arhitekture.

 

Ljudi su od davnine iz rijeka vadili šljunak i koristili ga za građu. Tako su nastajala umjetna jezera. Uz jedno takvo koje je pretvoreno u kupalište i rekreacijski centar mi ćemo ručati i oprostiti se s Međimurjem.